Hírek - újdonságok

A fehér műanyag ablakok ideje LEJÁRT ?!

Magyare02kMi befolyásolja nyílászáróink színeit? Egy kicsit körüljárva a témát, azt látjuk, hogy nagyon sokminden. A fontossági sorrend felvázolása nélkül néhány szempont: szokások /tradíció/ - új trendek /változás/ - építészi ízlésvilág - építtetői ízlés - anyaghasználat - felületkezelési technológiák - tartósság - esetleges színfelárak.

Ha körülnézünk a néhány évtizeddel korábban épült lakóépületeinknél, akkor a fa nyílászáróik 2 klasszikus színe: a fehér és a barna. Esetleg néhány helyen a zöld szín még fel-feltűnik.
Közben megjelentek a műanyag nyílászárók is természetesen fehérben /pár év után az első szériák többé/kevésbé besárgulva/. Így érkeztünk el a 80-as évek végére.

0620a03kA 90-es évek elejére tehető a műanyag nyílászáró gyártás felfutásának kezdete. A választott anyag pedig determinálta a színt is.
A profilok alapesetben fehérből készültek. A fóliás /színes/ változatok 20-50%-kal drágábbak, a festés nehézkes, nem tartós és drága, ráadásul a fehér szerkezetek stabilitása sokkal jobb színes társaiknál. A megfelelő PVC stabilizátorok alkalmazása pedig megoldotta a sárgulás problémáját. Besegített ebbe a "fehéresedésbe" a 90-es években a fa nyílászáró gyártók "eltűnése". A technológiai fejlesztés hiánya, a nem megfelő alapanyagok jelentős minőségromlást okoztak a fa nyílászáróknál, így a natur változatok tartósságban nem voltak versenyképesek. A felületkezelt ablakokat pedig nagyon kevesen tudták megfizetni.

0620a05kAz évtized közepén-végén viszont valami megváltozott. Megerősödtek a fa nyílászáró gyártók /megjelentek az egyre jobb alapanyagok, felületkezelési technológiák/, a globalizációval egyre nagyobb teret követeltek a külföldi /osztrák, lengyel/ ablakgyártók, behozva saját színvilágukat, kultúrájukat.
A válság hatására pedig jelentősen átalakult a potenciális vásárlói kör, a vásárlói szemlélet. A vásárlók egyre inkább megnézik hol és mit vásárolnak és kire bízzák a pénzüket. A hosszú távon gondolkodó értékesítők /kereskedők, gyártók/ pedig saját érdekükben alkalmazkodtak ehhez a szemlélethez.

Mit is jelent mindez a színekben? Mi a trend?

0620a04kA ma már többnyire igényesen kivitelezett fa nyílászárók krémfehér-sárga-pirosas-barnás gyári lazúrjai mellett a zöld-kék lazúrok erősen pigmentált /jobban takaró/ vagy kevésbé pigmentált változatban, a tetszőleges színű fedő festékek akár metál ezüst-antracit színben szinte minden színigényt kielégítenek.
A színes műanyag nyílászárók vetemedési problémáját az erősebb merevítő acélokkal, a megfelelő méretezéssel, a szakszerű gyártással, a nagyon pontos beépítéssel már többnyire ki lehet védeni. Az akár 50-70 féle fautánzatú és egyszínű fólia, a kevésbé elterjedt kívül  anyagában színezett acryl profilok, vagy a tetszőleges színben festett, lakkozott termékekből már mindenki tud választani.
Mindezek mellett pedig egyre nagyobb teret követelnek maguknak az alumínium és alu. burkolatos fa ill. -műanyag nyílászárók. A fautánzatú felületek és az egyedi színben porszórt technológia itt is számtalan lehetőséget teremt.

bb12k A színek használatát figyelembe véve megfigyelhetjük, hogy osztrák, szlovák, lengyel területen a színes ablakok aránya jóval nagyobb, mint hazánkban. Mások a szokások? Más az építészeti trend? Talán is..is.
A fehér műanyag ablakok ideje lejárt? REMÉLEM, ebbe az irányba tartunk. Ha ez az igényes, nem egysíkú megrendelői-építészi igényt, a fizetőképes vásárlói réteget, és vele együtt a gazdaság erősödését is jelenti.

A fehér műanyag ablak közben még él és virul. Miért? Mert szinte gondozásmentes, egyszerű, elég jó, tartós és jelenleg a legolcsóbb nyílászáró. Nem elhanyagolható az a réteg, aki ezt a terméket keresi. Nálunk is természetesen megtalálható.