Aktuális

Energetikai felújítás - fókuszálva a nyílászárókra

 felujits2n
Szerencsés volna, ha a nyílászáró értékesítő cégek a saját termékkínálatukon túl komplex tanácsadással is szolgálnának. Egy energetikai felújítás során a nyílászáró csere csak egy szelete az elvégzendő munkáknak, s bizony nagyon nem mindegy, hogy:

- milyen előkészítő munkák után?
- mit cserélünk?
- milyen műszaki tartalommal?
- milyen egyéb munkák követik mindezt?
- milyen következményekkel jár, amit elvégeztünk?
- megérte?

A meglévő állapot ismeretében műszaki értékesítő kollégáink tudnak tanácsot adni, forduljon hozzánk bizalommal.

 Energetikai felújítás - mit is jelent?

1. Homlokzati nyílászárók felújítása - üvegcsere - komplett nyílászáró csere
2. Határoló falszerkezetek, padlástéri- és pincefödémek, /tetőtérbeépítés esetén a tetőszerkezet/ hőszigetelése.
3. Fűtési/hűtési rendszerek korszerűsítése. Napelemek

Hazánkban sajnos elsősorban a részleges /1-1 elemre kiterjedő/ felújítások domonálnak, amellyel általában 10-30%-os energiamegtakarítást lehet elérni. Ráadásul sok esetben egy régebbi elromlott/előregedett berendezés/épületelem cseréje történik, nem feltétlenül a korszerűség jegyében. Tehát kezeltünk egy akut problémát, de nem egy átgondolt/megtervezett energetikai fejlesztés részeként. Az energiahatékonyság sok esetben elhanyagolt szempont volt, kicsit javult a komfortérzet.... Megérte?
Hogyne, hiszen pénztárcabarát megoldást találtunk. De mi lesz 5-10-15-20 év múlva? Lehet, hogy kicsivel több ráfordítással energiahatékonyabb, hosszabb távon működő megoldást lehetett volna találni? 5-10cm-rel vastagabb hőszigetelés, jobb üvegezésű nyílászáró hosszabb távon megérte volna? Lehet....

Ezzel szemben a komplex felújítások akár 60-80%-ban is csökkentik az energiaigényt, jobban ki lehet használni a megtakarítási potenciálokat, így komfortosabb, melegebb és egészségesebb otthonok jöhetnek létre. Tervezzük meg, gondolkozzunk komplex módon. Nézzük meg, minek van értelme! Nem feltétlenül kell mindent egyszerre felújítani, lehet több ütemben. Például:

- egy padlásfödém hőszigetelés egyszerűen, kis költséggel elvégezhető - ráadásul nem generál egyéb feladatokat
- a meglévő gáz központi fűtésre rá lehet kapcsolni egy levegő/víz hőszivattyús rendszert - a padló- és falfűtés kiválóan/takarékosan fog üzemelni

A nyílászárók állapota már több kérdést felvet:
- mennyi idősek?  Műszakilag elavultak? Van értelme javítani?
- üveg- és gumicsere elég lehet? Mit javít, költséghatékony?
- beépített redőnyök vannak?

Ha a csere mellett döntünk:
- árnyékolástechnikai kérdések - volt redőny? mi lesz helyette?
- nyári napvédelem: árnyékolás és/vagy gépészet
- hova tegyük az új nyílászárót? A régi helyére vagy toljuk ki?
- lesz +hőszigetelés? Mikor? Esetleg már el is készült?
- új külső/belső párkányok is kellenek?
- belső javítások - festés, burkolatjavítások
- belső oldali klímaviszonyok változása - penészesedés

A homlokzati hőszigetelést MINDIG előzze meg a nyílászárók felújítása/cseréje, hiszen az ezzel járó esetleges bontások/áthelyezések utáni hőszigetelés egyben megoldja a külső oldali helyreállítást is.
A hőszigetelés utáni nyílászáró csere már sok kötöttséggel/kompromisszummal járhat.
Viszont a rosszul megépített épületeknél az esetleges hőhidaknál a belső oldali páralecsapódás/penészesedés a nyílászáró csere után fokozottan jelentkezhet. Itt a mielőbbi külső oldali hőszigetelés az üdvözítő megoldás.

A gépészeti felújításhoz a szükséges energiaigény számításnál nagyon fontos, hogy a határoló épületszerkezetek milyen hőszigetelő/hőtartó képességgel rendelkeznek, nem mindegy mire tervezünk.
A fűtést/hűtést komplexen érdemes kezelni, hiszen a klímaváltozás miatti nyári felmelegedés elleni védelem egyre fontosabb.
A napelemek pedig lassan szerves részei lesznek életünknek, kérdés mire és hogyan használjuk? De ez már egy másik szakterület.