szombat, 23 június 2012 17:05

Munkáink

Függönyfalak - családi házban - 2010

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Látványos feladatot vállaltunk a budai hegyekben lévő település egyik épülő családi házánál. "Csupa üveg" minden és nem is akármekkora táblák.

Hosszas és többszöri egyeztetés eredménye a vegyes nyílászáró rendszer.

A kisebb-egyszerűbb szerkezetek alumínium burkolatos Rába Exclusív 92-es fa nyílászárók, az üvegfalak pedig fa tartóvázra szerelt Schüco rendszerű függönyfalak. A faváz, az alu. borítás és a függönyfal egyaránt RAL szürke színben.
Hogyan is kezdődött ??

bb 01kAz építtetővel a Construmán találkoztunk a Rábaablak standján, ahol a Rába Exclusív 92-es termék tűnt megfelelőnek. A vásár után elmélyedve a részlettervekben, a helyzet már nem volt ilyen egyszerű. Padlótól a mennyezetig - az épület egyik végétől a másikig nagy méretű üvegtáblás homlokzati térelhatároló szerkezeteket kellett megoldanunk. A legnagyobb üvegtáblák súlyát 300 kg körül számoltuk, amelyek mozgatása a helyszínen megoldandó feladatnak tűnt. Arról nem is beszélve, hogy a fa nyílászárók üvegezése belülről történik. Új beépítésnél be lehet daruzni először az üveget, utána a keretet, de mi lesz, ha cserélni kell később az üvegtáblákat ?

bb02kA fényképen jól látható a feladat "szépsége", ez a kép fogadott bennünket a helyszínen. Némi töprengés után a nagy üvegfalakra a Schüco függönyfal rendszerét javasoltuk, amely tartószerkezetét a nyílászáró üzemben készülő fa oszlopokra terveztük felszerelni. Ebbe építettük bele az alu borításos nyitható fa ajtókat. Két legyet ütöttünk egy csapásra: megoldott a kívülről történő üvegezés és a tartószerkezet is jóval filigránabb lett. Természetesen ez a megoldás is tartalmazott buktatókat, hiszen az "öszvér" megoldás részleteit nagyon pontosan meg kellett tervezni. A kapcsolódó szerkezetekről nem is beszélve /tartószerkezetek,  hőszigetelés, válaszfalak, árnyékolás, stb./, amely újabb kihívást jelentett, ezt szintén meg kellett tervezni, a többi szakmával le kellett egyeztetni.

bb07kA kivitelezés a fa tartószerkezet állításával ill. a víz- és hőszigetelést biztosító csatlakozó elemek elhelyezésével kezdődött. Közben elkészültek a Rába Exclusív 92-es nyílászárók is. Ezeket beépítettük az üvegfal egyes részeibe, /így kerültek a nyíló-bukó erkélyajtók ill. egy nagyobb méretű emelő-toló ajtó is az üvegfalba/ részben pedig az önálló nyílásokba. A méretekről egy példa: a 2 részes tolóajtó szélessége 510cm. Miután ezek beépítésre kerültek, jöhetett a leglátványosabb mozzanat: az üvegek beemelése.

bb08kEz  nagy körültekintést igénylő feladat, de megfelelő szakemberek és gépek segítségével azért problémamentesen megoldható. Ebben egy önjáró, távirányítóval működtethető kis daru volt a segítségünkre. Természetesen a kezelő és beépítő kollégákról sem megfeledkezve. Hipp-hopp, szép lassan az üvegek is a helyükre kerültek. Néhány üvegszorító és alumínium takaróborda került még fel és máris elkészültek az üvegfalak.

bb09k Azért a látvány akkor az igazi, amikor a környezet is elnyeri végső formáját. Ez az idő is eljött, így teljes fényében meg tudjuk mutatni az épületet. A végeredmény önmagáért beszél. Egy közeli képpel búcsúzunk az épülettől. Érdemes ránagyítani !


Ha Önnek megtetszett, és hasonlót szeretne, MI szívesen segítünk.

Utoljára frissítve: csütörtök, 11 október 2018 22:10