Homlokzati nyílászárók - árnyékolástechnika

Nyílászárót szeretnék cserélni?

Dátum: 2011. október 31. - Utolsó frissítés: 2018. január 27.

Nyílászáró cserénél a nyílások adottak. A megszokott formáktól azonban el lehet térni, ha a praktikum, a célszerűség úgy kívánja és egyéb adottságok lehetővé teszik. Az eltelt évtizedek alatt változott a szemlélet, és a gyakorlati tapasztalatok is segítenek. Van ahol kisebb, van ahol nagyobb vagy más osztású ablakszárnyak célszerűek. Egy szakember a kialakult szokások figyelembe vétele mellett sokat tud segíteni.

A társasházak nyílászáró cseréjénél természetesen határt szabnak a többi lakás ajtói-ablakai, a meglévőtől eltérni sokkal kevésbé lehet. A műemléki környezetre, műemléki épületekre pedig egyedi szabályok vonatkoznak.

A csere általában egyéb járulékos munkákat is takar.

"Egyesített szárnyú" ablakok cseréjénél (az üveg egy v. két, de összecsavarozott szárnyban van, és a meglévő tok kb. 6-9 cm vastag) a falszerkezet belső javítására kis mértékben v. egyáltalán nincs szükség. Egy- v. kétoldali hézagtakarás viszont általában kell. Hasonló a helyzet egyrétegű fa v. acél ablakoknál.

Az acél ablakok bontása viszont tartogathat meglepetéseket. Az új ablak külmérete általában kisebb, mint a régié, mivel a külső-belső vakolatot nem szükséges leverni.

"Kapcsolt gerébtokos" ablakoknál (az üveg két egymás előtt lévő egymástól függetlenül nyíló szárnyban van, a tokvastagság 20-25 cm) más a helyzet. A belül szélesebb ablakszárnyak miatt szükség van a belső falszerkezet javítására. Bonyolítja a helyzetet a felső redőnytokos ablak. Itt eldöntendő kérdés a redőnytok cseréje.

Ma már vannak az ablak tetejére épített, a meglévő belső redőnytok helyére kerülő korszerű hőszigetelt redőnyszekrények. Természetesen a belső redőnytok "eltüntetése", hőszigetelése és eldobozolása is lehetséges megoldás.Fontos: NE a belső festés után tervezzen ablakcserét. Felújításnál a nyílászáró csere az első lépés, a külső hőszigetelés, redőnyök-rovarhálók cseréje, a belső felújítás (burkolatcsere, festés, stb) mindenképpen utána jöjjön. Sok felesleges költségtől kíméli meg magát.

Gyakori kérés: a meglévő külső tokos redőnyöket költségkímélés miatt építsük vissza. Ha jó állapotban vannak, ez általában lehetséges, de a "gombhoz a kabátot" szituáció miatt gyakran az ablakoknál kell kompromisszumokat kötni.

Az ablakcsere gyakori velejárója az utólagos külső hőszigetelés. Ha ilyenkor külső tokos redőnyök is vannak, az ablaktokot mindenképpen szélesíteni kell

Természetesen a nyílászáró csere szükséges részei a PUR hab hézag takarások, a belső (esetenként külső) párkánycserék és a már említett fal javítások. Ezekről mindenképpen érdemes tájékozódni. A belső oldali falszerkezetet lehet hagyományos kőműves munkával (téglapótlás, vakolás) v. gipszkartonnal is javítani.

Megjegyzés: a külső vakolás ügyes szakemberek munkája után általában nem v. minimálisan sérül (természetesen ha az jó állapotban van).