Homlokzati nyílászárók - árnyékolástechnika

Milyen anyagból?

Dátum: 2011. október 31. - Utolsó frissítés: 2018. január 27.

A kérdés általában a következő: fa vagy műanyag ? Esetleg alumínium, ill. ezek kombinációja? /Az acél nyílászárókról itt nem beszélnék, hiszen lakossági vonalon ma már nem nagyon jön számításba./ Nézzük a jellemzőket - szándékosan nem előnyt vagy hátrányt írok, hiszen egy-egy tulajdonság kinek-kinek lehet jó vagy rossz egyaránt - de tudni kell, hogy mindegyik anyagból lehet kiváló minőséget, szépet és használhatót választani. 

faalu ablak

Az alumínium nyílászárókat családi házakban ritkán alkalmazzák. Véleményem szerint egyedi, speciális esetekben lehet ez a jó megoldás. A kombinált anyagú nyílászárók viszont egyre nagyobb teret követelnek maguknak, hiszen már régóta látni PVC-alumínium, fa-hab-alumínium, alumínium-fa anyagú szerkezeteket is.

Ezek általában felső kategóriás termékek és magasabb árszintet képviselnek. Az ok ezen típusok alkalmazásánál az időtálló-elegáns külső biztosítása mellett a barátságos belső felület. Praktikus megoldás fa vagy műanyag nyílászárókon a rátét alumínium burkolat, amely eleganciát ad a külső felületnek és /különösen fa ablak esetén/ védi azt az időjárás viszontagságaitól. A típustól függő kb. 50-70% felárral azért mindenképpen számolni kell.

Az igazi kombinált nyílászárók viszont nem rátét burkolattal készülnek, hanem szerkezetük áll két- vagy többféle anyagból. Itt már sok szempont érvényesülhet. Lehet cél az egyedi-exclusive design, vagy a speciális hőszigetelés, lehet cél a hatalmas méretű üvegtáblák alkalmazása, esetleg ezek kombinációja, hogy csak a leglényegesebbeket említsem. Itt már a konkrét cél(ok)hoz kell a konkrét speciális terméket kiválasztani.

  1. FA NYÍLÁSZÁRÓK

A fa egy élő organikus építőanyag, fajtájára jellemző erezetével, csodálatos színeivel, mozgalmasságával, kecsességével. Él, ezért szeretetet, törődést igényel, amit sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni. A fát annak ajánlom, aki azonosulni tud ezzel a szemlélettel, a természetes anyagokat kedveli, az évek folyamán gondozza, ápolja nyílászáróit. Fa termékeink

A fa ablakok esetén a keret célszerűen 3 ütközéses keresztmetszet, legalább 1, de inkább 2 vagy 3 gumitömítéssel. Fontos a szárított alapanyag, amely - ha a gyártó igényes - már nem probléma. A megfelelően összeállított és száraz 3-6 rétegű rétegragasztott alapanyag biztosítja a vetemedésmentességet. A fűrészfogas hossztoldás pedig - ugyan nem mindig szép, de - a fahibák kivágása után is gazdaságos anyagfelhasználást tesz lehetővé. A toldásmentes alapanyag viszont már esztétikailag is maradandó élményt nyújt.

A fafajok tulajdonságai, az évgyűrűk formája, színe mind-mind befolyásolják a nyílászárók megjelenését. Gyárthatóság - műszaki tulajdonságok - ár szempontjából a legkedveltebb alapanyag a borovi fenyő ill. a lucfenyő, de különleges igények esetén egzotikusakból /akár kombinált duo keresztmetszettel is/ készülnek szerkezetek.

A felületkezelés mindenképpen üzemi körülmények között történjen! Miért is? Ma már a használt alapanyagok és technológiák lényegesen hosszabb élettartamot biztosítanak a gyártónál felületkezelt termékeknek! Továbbá a keretszerkezet fallal érintkező része is festett lesz, így a lezárt felület kevésbé fogja magába szívni az építési nedvességet, tehát meggátolható a vetemedés!

A jó minőségű fa nyílászárók zárása ugyanúgy szinte légmentes, mint a műanyag ablakok esetében, tehát a megfelelő szellőzés biztosítása itt is fontos !


2. MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓK

A műanyag a mai, modern kor terméke, a célszerűség alapján. Egy jól gyártott, beépített és beállított szerkezet szinte örök darab. A műszaki elavultság valószínűleg előbb bekövetkezik, mint a szerkezet tönkremenetele. Azoknak ajánlom, akik nem ragaszkodnak a természetes anyagokhoz, de jól használható, praktikus, könnyen kezelhető, kevés karbantartást igénylő nyílászárókat szeretnének.
A szinte tökéletes zárás miatt a természetes szellőzés viszont megszűnik, a megfelelő levegő bevezetését biztosítani kell !

Az olcsó kategóriában is fontos a jó választás:  a megfelelő műszaki tartalom mellett a szervíz és garanciális háttér, a megbízható értékesítő /gyártó/ cég alapfeltétel !

A műanyag ablakok keretszerkezete - tok és szárny egyaránt - több légkamrás PVC profil, a legnagyobb kamrában horganyzott acél merevítéssel. Figyelem: a profil és a merevítőacél méretei, vastagsága, keresztmetszeti kialakítása a nagy méretű ablakoknál jelentősen befolyásolja a nyílászárók merevségét! 

Ma  az alsó kategóriát a kb. (70)-76 mm-es, profilkeresztmetszetben 5 légkamrás, u=1.0W/m2K  üvegezésű nyílászárók jelentik. Ennél rosszabbal nem szabad foglalkozni.  Itt általában az olcsóbb ár elérése miatt 3 mm-nél kisebb /un. "B" kategóriás 2,6-2,8mm külső PVC profil falvastagságot használnak, ami nagy szárnyméretnél merevségi problémákat okozhat! A 2,6mm külső falvastagság alatti un. "C" kategóriás profilkeresztmetszet már több, mint kockázatos választás.

Nagyon fontos a merevítőacél falvastagsága /min. 1,5mm/, keresztmetszeti kialakítása,  hiszen ez is jelentősen befolyásolja a szerkezet merevségét. Az 1.2 - 0,9mm-es acél vagy a kemény műanyag merevítés sem merevségi szempontok, sem a vasalatelemek rögzítése, sem a sorolások miatt nem stabil megoldás !

A 70-76mm-es nyílászárókba beépíthetők 3rtg.-ű üvegszerkezetek, kb. 10-12 mm légrésekkel /u~0,7 W/m2K/, ami már jelentős hőszigetelési többletet jelent. A lényegesen nagyobb súly miatt a fent említett merevségi szempontok viszont hatványozottan érvényesek !!

A következő kategória a 82-83mm körüli min. 6-7 légkamrás termékcsaládok szigorúan 3rtg.-ű /legalább u=0,6 W/m2K üvegezéssel/, acél merevítéssel. Inkább középtömítéssel, mint anélkül /kicsit jobb hő-és hangszigetelést jelent a + ütközőtömítés/. Itt is fontos szempont lenne az "A+" kategória, sajnos csak a Veka termékcsaládja az. Új családi házhoz, igényes felújításhoz ez a "költséghatékony" választás, nagyon jó hőszigetlési értékekkel.

Innen már a passzív ház (jellegű) profilok a következő lépcső. A speciális műanyag (részben) acélbetét nélkül /Rehau Geneo/, vagy a légkamrákba tolt hőszigetelő betétek /Veka Alphaline/ mind-mind ebbe az irányba mutató termékek, melyek ma már az eladások 5-10%-át is kitehetik.