Homlokzati nyílászárók - árnyékolástechnika

Milyen hőszigetelés, üvegezési lehetőségek?

Dátum: 2009. augusztus 31. - Utolsó frissítés 2018. január 27.

A nyílászárók felületének 70-85%-a üveg, tehát az üveg hőszigetelő képessége nagyrészt meghatározza a komplett nyílászáróét is. A mérőszám az átlagos hőátbocsátási tényező /"Ug" érték/, mely minél kisebb, annál jobb az üveg hőszigetelő képessége.

A 2 rtg-ű hőszigetelő üvegezés /azaz: 4 mm low-E üveg - 16 mm légrés - 4 mm float üveg/ argon gáz töltéssel /hőátbocsátási tényező: u=1,1-1,0 W/m2K/ ma már az alap, ennél rosszabb üveget homlokzati nyílászárókba szinte nem gyártanak. Speciális /2 oldali lágyfémbevonatos, azaz low-E/ üvegezéssel két rétegben is elérhatő az Ug=0,9 W/m2K érték, de ez kevésbé gazdaságos, nagyon ritkán alkalmazzák.

Ma már /2018 jan. 01-től/ új lakóépületeknél előírás a teljes nyílászáróra vonatkozóan az Uw<1,15 W/m2K érték, amelyet általában 3 rétegű üvegezéssel érnek el. A nyílászáró keretszerkezetétől függően ez 36-48mm-es összvastagságú üveget /2x12-2x18mm-es légréssel/ jelent. Kétoldali low-E üveggel így Ug=0,7-0,5 W/m2K értéket lehet elérni. Az alsó érték már passzív házaknál is alkalmazható.

Nem keverendő össze a hőszigetelés a nap/fény/ védelemmel, noha a két dolog némiképp összefügg. Míg a fokozott hőszigetelő üveg a nap melegét és a napfényt beengedi a lakásba, elsősorban a belső hő kiáramlását akadályozza meg, a napvédő /reflexiós/ üvegek elsősorban a napfény belépését csökkentik. A napvédelem és a hőszigetelés együtt un. kombinált/multifunkciós üvegekkel érhető el,

Passzív épületeknél fontos a téli napenergia ablaküvegen keresztüli beáramlása/hasznosítása, ide ennek megfelelő speciális üvegeket használnak.

A hőszigetelés természetesen a tok- és szárnykereteknél is fontos. A fa nyílászárók keretének hőátbocsátása a vastagságtól függően változik. 68 mm-nél kb. Uf=1,5-1,6, míg 90-100mm-es keretszerkezeteknél Uf jellemzően 0,8-1,0 W/m2K

A műanyag nyílászáróknál a 70-76 mm-es, ötkamrás profiloknál Uf~1,2-1,3, a több kamrás, 82-90 mm-es profiloknál Uf=0,9-1,0 W/m2K körüli értékek a jellemzőek.

Természetesen ennél vastagabb keret, ill. kombinált anyagú /pl. fa-hab-alu/ keretszerkezeteknél ez az érték akár 0,6-0,7 értéket is elérhet.

A külső zaj elleni védelem, különösen nagy forgalmú utak mellett fontos előfeltétele az egészséges lakás és életkörülményeknek. A 4-16-4 mm hőszigetelő üveg hanggátlása 33-34 dB, amely normál körülmények között megfelel. Nagyobb zajterhelésnél a zajvédelem vastagabb egy- vagy műgyantával ragasztott többrétegű üvegekkel ill. speciális /SF6/ gáztöltéssel javítható akár 50 dB körüli értékig is.

A passzív biztonsági üvegek az emberek üveg által okozható komoly sérülésektől való védelmét jelentik. Ezek az edzett ill. a biztonsági fóliával bevont üvegek

Az aktív biztonsági üvegek a vagyon és/vagy személy védelmét jelentik támadással szemben. Ezek a minősített A-B-C kategóriás dobás-áttörés ill. golyóálló üvegek.

A belátást gátló üvegek a különböző mintás katedrál üvegek /fatörzs, delta, csincsilla, stb./, ill. különböző színes díszüvegekkel lehet még a nyílászárókat ellátni.


Delta, fehér

Fatörzs, fehér

Fatörzs, bronz

Csincsilla, fehér

Csincsilla, bronz

Flutis, katedrál, fehér

Square, katedrál, fehér

Niagara