Homlokzati nyílászárók - árnyékolástechnika

Ki fogja beépíteni és mikor? Párkányok is kellenek?

Dátum: 2011. október 31. - Utolsó frissítés: 2018. január 28.

A megfelelő termék választásán kívül legalább ilyen fontos az igényes és szakszerű helyszíni kivitelezés.

Nézzük a kérdéseket egy új építkezésnél!

Mikor kerüljön sor az ajtók-ablakok elhelyezésére? Ablakszerelő v. a kőműves építse be? Milyen egyéb szerkezetekkel foglalkozzunk?


beepites1
Szerencsésebb a nyílászárók elhelyezése a belső vakolás és az aljzatbetonozás után 1-2 héttel évszaktól-időjárástól függően. Ilyenkor van lehetőség a bevitt nedvesség elpárolgására, a falak-aljzatok kiszáradására. Arról nem is beszélve, hogy a szerkezetek sérülésének veszélye csökken. Kompromisszumos megoldás az un. belső "káva" /a nyílás belső éle és a nyílászáró közti falszakasz/ vakolásának elhagyása, ez utólag is viszonylag egyszerűen pótolható. Ez megoldja az elhelyezési hézag eltakarásának problémáját is. A vakolat és az ablak eltérő mozgása viszont a csatlakozás repedését eredményezi, ezt rugalmas tömítőanyaggal /festhető akril/ érdemes hézagolni. Ebben az esetben a takaróléc elhagyható.

Előfordul, hogy valamilyen ok miatt /lopás elleni védelem, téli időjárás, stb/ a belső vakolás előtt kell a szerkezeteket elhelyezni. Ilyenkor a vakolásnál meg kell védeni a nyílászárókat /be kell fóliázni/, ügyelni kell arra, hogy a vasalatokba habarcs NE kerüljön, mert a garancia elveszik!

A nyílászárók vízszintbe-függőbe állítása, megfelelő rögzítése önmagában nem bonyolult feladat, de itt is sok hibát el lehet követni. A szárnyak utánállítása, műanyag szerkezetnél esetleg "üvegezése" már komolyabb szakértelmet igényel! A szakszerűtlen beépítéssel mindent el lehet rontani, ill. egy jó szerelő viszont néha csodát tud tenni. Csak szakemberre szabad a nem kis értékű ajtók-ablakok szerelését bízni. A megfelelő beállításért, az akadálymentes nyitásért-zárásért /megfelelő termék esetén/ kizárólag a szerelő a felelős, rajta a garanciát is számon lehet kérni. A GS Ablak Kft egy év teljes körű garanciát vállal az általa elvégzett munkára, ill. a szerelési árak tartalmazzák a beköltözés előtti végbeállítást szükség esetén.

Esetenként elhúzódhat a beépítés, előfordul, hogy az ajtó(k) nem kerülnek be az ablakokkal egy időben állagmegóvás céljából.

beepites2
A redőnyök időbeni elhelyezése változó. Az un. fölépített redőnyöket /befelé néző tokkal/ a nyílászáróra ráépítve egyszerre kell elhelyezni, az eléépített vakolható külső tokos redőnyöket, zsaluziákat a nyílászáró beépítés után, de a külső vakolás előtt. Az egyszerű külső tokos redőnyök elhelyezése a komplett külső vakolás után történik.

Ne feledkezzünk meg a párkányokról sem. Az ablakok alján un. párkányfogadó elem kerül elhelyezésre, amely a külső-belső párkányok korrekt fogadására szolgál, legyen az lemez jellegő /alumínium, Lindab, réz/, vagy 2-3 cm vastag kamrás PVC, kő, műkő, stb. A belső párkányokat vakolás után a festéssel egyidejűleg, a külsőket vakolás közben vagy után kell elhelyezni. Természetesen szakembereink ezeket is vállalják.

A nyílászáró cserénél általában komplett szolgáltatást kell nyújtani. Ideértve a meglévő szerkezetek bontását, az újak beépítését, párkányok-redőnyök elhelyezését, a külső-belső helyreállítási munkákat, hézagtakarásokat, általában a bontott szerkezetek elszállítását is. Nyílászárót szeretnék cserélni?

Ezek egymás után, a mennyiségtől függően szinte egy időben történnek, egy jól szervezett gyors munkával sok időt /így pénzt/, és bosszúságot lehet megtakarítani. Érdemes a bontással járó porról is tájékozódni, és a bútorok, használati tárgyak letakarásával erre felkészülni