Homlokzati nyílászárók - árnyékolástechnika

Mire vigyázzunk beépítés után? Karbantartás, garancia

2009. január 31. - Utolsó frissítés: 2018. január 28.

Beépítés utáni utómunkák

A műanyag nyílászáróknál a profilon lévő védőfóliát a beépítés után 2-3 hónapon belül el kell távolítani, mert a védőfólia ragasztó anyaga károsíthatja a profilok felületét /nem v. nehezen jön le/. Fa nyílászáróinkat védőfólia nélkül szállítjuk.
A beépítést követően meg kell védeni a profilok és üvegek felületét, de kerülje a profil felületbe diffundáló és maradandó elszíneződést okozó ragasztószalagok alkalmazását. Ez különösen fa nyílászáróknál lehet probléma, mert az erős napsütsétől /UV hatás/ néhány nap alatt is ráégett védőfólia a lazúros felületről nem vagy csak sérülésekkel távolítható el. Csak UV stabil védőfólia használatát javasoljuk.

A profilra és üvegre kerülő száraz vakolatot bő vízzel kell lemosni, ellenkező esetben karcolást okozhat. Ügyeljen arra, hogy a vasalatba, a mozgó alkatrészekhez vakolat ne kerüljön !

Tisztítás, karbantartás

A műanyag- és üvegfelületek speciális karbantartást nem igényelnek, tisztításuk a kereskedelemben kapható, vízzel higítható karcmentes tisztítószerrel történhet.

A makacs olajos, zsíros szennyeződések eltávolítására aromás higítószerek (pl. háztartási lakkbenzin) alkalmazhatók (kivétel: festett profilok !).

Tilos agresszív - a PVC-t oldó vegyszerek -, dörzsölő hatású tisztítószerek és éles eszközök (pl. kés, drótkefe) használata !

A tömítéseket évente egyszer ajánlatos szilikonos v. glicerines ruhával áttörölni.

A vasalatelemek - sarokpánt, zárfogadók, zárszerkezetek - évente egyszeri olajozást igényelnek, hogy hosszú élettartamukat megőrizzék.

Amennyiben a szerkezetek nyitásánál-csukásánál akadást észlel, a vasalatok utánszabályozása szükséges.

A vasalatok karbantartása, utánállítása

Az ablakok vasalata a gyártás és beépítés során beállításra kerül, előfordulhat azonban, hogy természetes mozgásokból adódóan ill. a sokévi használat után a szárny nyitáskor-csukáskor akad. Ilyen esetekben a vasalatok segítségével lehetséges kis mértékű utánállítás.

Az utánállítást nagyon körültekintően végezze el, vagy bízza szakemberre!

utanallitas
1. ábra 2. ábra 3. ábra

Az 1. ábrán látható módon a szárny a tokhoz képest a sarokvasalaton 4 mm-es hatszögkulcs segítségével vízszintes kulccsal a sarokpont körül billenthető és függőleges kulccsal emelhető-engedhető.

A 2. ábra a szárnyon lévő felső bukó vasalat adta állítási lehetőségeket mutatja. A bukóolló végén a szárny billenthető (emelhető-süllyeszthető).

Előfordulhat, hogy a szárny nem zár kellően. A 3. ábra szerint a kilincs által mozgatott záróelem elfordításával a zárónyomás csökkenthető ill. növelhető. A 2. ábra szerint a bukóolló alsó részén szintén a zárónyomás változtatása érhető el.

Garancia

Az általunk szállított szerkezetekre öt év szavatosságot, ill. ezen belül egy év teljes körű garanciát vállalunk. (egyes esetekben a keretszerkezetre 5 évnél több a gyártói garancia).
Az átadás utáni üvegtörés nem garanciális!