Beltéri ajtók

Mennyi időre is szeretném?

 


Dátum: 2015. július 07.


A mai korszerű belső ajtók élettartama erősen változó. Természetesen, hogy ez ténylegesen 5-10-30 vagy 40 év, esetleg még több, az sok tényezőtől függ.

Ha hosszú távra tervez, akkor mindenképpen érdemes jobb minőséget ill. "többet tudó" terméket választani, hiszen a fejlesztés folyamatos.

Ilyenkor a tömör, többrétegű lazúros fa ajtók, vagy a színfurnéros lakkozott stabil rácsszerkezetű ajtók fa furnéros ajtók jöhetnek szóba. Ezek stabilak, súlyosabbak, nem vagy kevésbé sérülékenyek /keményebb felületűek/, ami az élettartamot jelentősen befolyásolja.

Készülnek MDF anyagú, többrétegű gyári festéssel ellátott ajtók is, itt a festés sérülékenysége, javíthatósága jelenthet problémát.

Az MDF finomra őrölt faforgács és ragasztó keveréke, magas nyomáson összepréselve. Jóval tömörebb, nedvességre kevésbé érzékeny, mint a forgácslap.

Az olcsóbb kategóriát a papírrács betétes, könnyű, dekor /fautánzatú/ fóliás dekor ajtók, ill. a CPL, vagy acryl fóliás ajtók jelentik. A tok itt készülhet forgácslapból, vagy MDF-ből.

Jelzés értékű, hogy mennyi garanciát ill. szavatosságot vállal a gyártó, de az sem mindegy, hogy KI vállalja. Mindig kérdés, hogy egy két éve létező cég 10 éves garanciája mennyit ér? Természetesen egy 10-20-30 éve jól prosperáló ismert vállalkozáshoz nagyobb a bizalom.

A döntést jelentősen befolyásolhatja az a tény, hogy az utólag szerelhető tokos belső ajtókat viszonylag könnyű cserélni. Egy egyébként is szükséges festéssel egybekötve általában csak a burkolatok melletti tömítéseket kell felújítani. Ez természetesen csak hasonló méretrendű vagy egyedileg méretre gyártott termékeknél igaz. Így egyszerűen, gyorsan, kevés kosszal varázsolható újjá a lakásbelső, cserélhető le az építkezés utolsó fázisában kevés pénzből vásárolt ajtó.