Beltéri ajtók

Tervezési és kivitelezési kérdések - Méretek

Dátum: 2015. július 07.

Új épületnél látszólag egyszerű a helyzet. Készült egy terv, és "csak" be kell rakni a tervezett méretű belső ajtókat. Tévedés !!

Ma általában engedélyezési tervek alapján építenek családi házakat. Nem készül kiviteli terv, viszont az engedélyezési terv nem tárgyalja megfelelő részletességgel a belső nyílászárókat.

Célszerű a tervezés fázisában részleteiben megteremteni a kapcsolatot az épület szerkezeteinek egyes elemei között /anyagban - színben - formában/. Ez a nyílászárókat és kiegészítőit is érinti, az építtető ezt a "művet" fogja nézegetni évtizedekig. Érdemes a lehetőségeket az építkezés megkezdése előtt számbavenni.

Az épület kapcsolódó szerkezeteit tekintve két lényeges dologra kell odafigyelni:

  • az ajtók beépítéséhez a tokborítást fogadó legalább 3-4 cm-es ún. falkáva megléte szükséges, tehát a belső ajtókat ne közvetlenül a keresztfalak mellé tervezzük /ez különösen szériatokoknál, pántos oldalon jelent problémát/. Ilyenkor a tokot ill. tokborítást hosszában vágni kell

  • célszerű előre eldönteni, hogy melyik szabvány szerinti magasságú ajtók kerülnek majd beépítésre, mert a falazáskor a nyílásokat így kell kialakítaniFelújításnál /régi kőműves tokos ajtó cseréjénél/ célszerű szakember segítségével a helyszínen átnézni a meglévő szerkezeteket, nyílásokat. Általában csak így lehet eldönteni mennyi bontással, esetleg nyílás kiegészítéssel milyen típusú /méretű/ új ajtókat lehet beépíteni. A falkávák hiánya /ld. új épület/, a pontatlan /nem függőleges/ falazás-vakolás is sok problémát okozhat.

Utólag szerelhető ajtó cseréje ennél lényegesen egyszerűbb. A méret ellenőrzése után kiválasztható az új ajtó.

Hazánkban jelenleg /min./ kétféle méretrendszerben készülnek ajtók. A magyar szabvány /MSZ/ szerint 2100 mm magasságú, a német DIN szabvány szerint 2000 ill 2125 mm magasságú ajtókat gyártanak. A szélességi méretek csak kis mértékben térnek el egymástól. A cseh, lengyel, szlovén, stb. ajtók méretei ezektől is különbözőek lehetnek, de a nagyobb gyártók DIN méretekben majdnem minden esetben készítenek ajtókat. Érdemes már falazás előtt legalább az ajtó típusát /gyártóját/ kiválasztani, hogy a nyílások a megfelelő méretekre készüljenek!

A cégünknél forgalmazott beltéri ajtók szinte minden esetben kérhetők egyedi méretben, pontosan a fent leírt anomáliák megelőzése érdekében.