Beltéri ajtók

Milyen anyagból?

 

Dátum: 2015. július 07.

A belső ajtók anyaga általában fa vagy valamilyen fa jellegű anyag. A hagyományos farostlemez ajtók, a legegyszerűbb és legolcsóbb típusok. Igazán egy fontos előnyüket érdemes kiemelni, az árukat. Utólag szerelhető tokkal nem készülnek.

A tömör fa ajtóknál viszont érdemes elidőzni, olyan sokféle minőségű termék közül lehet választani. Az alsó kategória, a "negatív példa" a nem kiszárított /nedves/ anyagból készült - egy hete még a rigó fütyült rajta, szokták mondani - ímmel-ámmal lecsiszolt, fahibákkal teli egyrétegű anyagból készült termék, no ezt nem szabad választani. Egy felületkezelés nélküli ajtón érdemes jól megnézni a megmunkálás minőségét: a csiszolást, az elemek összeillesztését, a betétek kidolgozását, a használt pántokat, zárakat, a zárhelyek kidolgozását, és nem utolsósorban a faanyag minőségét. Ezek megbízhatóan jelzik a gyártó igényességét.

Fontos: nem megfelelő hőmérsékleten és páratartalom mellett tárolt faanyagból NEM LEHET vetemedésmentes ajtót gyártani. A másik garancia a többrétegű alapanyag, hiszen a különböző szálirányú metszetek összefordításával kiküszöbölhetők az egyirányú deformációk.

 

Az alapanyagban található fahibák mennyisége és jellege is minőségi kategóriát jelent. A hossztoldott hibakiejtett alapanyag már egy következő lépcső, a toldásmentes /és fahiba mentes/ termék a legjobb kategória.

A tömör fa ajtókon kívül a forgácslap v. MDF /finomra őrölt faforgács magas nyomáson összeragasztva/ alapú ajtók a másik nagy csoport. Az MDF nagyobb szilárdságú, tömörebb, mint a forgácslap. A tokok kb. 20 mm vastagságúak, felületképzésük adja az ajtó típusát. A lapok papírrács, furatolt forgácslap, esetleg tömör forgácslap betétesek, felületképzésük általában a tokkal azonos.

A legegyszerűbb változatú dekor ajtók esetén egy vékony papírfólia /általában fehér vagy különböző fautánzatú színekben/ adja a felületet. Előnye az alacsony ár, illetve lapcsere esetén /ha a fólia ugyanaz/, az évek múlva is megegyező szín. Későbbi felületkezelést nem igényel. Hátránya a sérülékenység, viszont speciális fóliák esetén ez is szinte teljesen kiküszöbölhető. A lapok papírrács betéttel készülnek.

Hasonló szerkezetűek a CPL ill acryl fóliás ajtók, de a jóval erősebb, ütésállóbb felület sokkal magasabb minőséget eredményez. Az ára pedig még mindig az (alsó)közép kategóriába tartozik. Nagyon sok variációban készülhetnek, intarziával, különböző üvegkivágásokkal, díszcsíkokkal lehet a designt változtatni.

Fa furnéros termékek esetén a fóliát egy vékony, többszörösen lakkozott falemez helyettesíti, mely lényegesen erősebb, keményebb felületet ad. Különböző faanyagok, felhasználásával / intarzia berakások / sokféle formát lehet varázsolni. Ezek a termékek igényesek, különösen a modern ajtók vonatkozásában kedveltek. Előnye a természetes faanyag megjelenés, későbbi felületkezelést nem igényel. A természetes faanyag miatt a felület öregszik, a színkülönbség egyes fafajoknál jelentős is lehet.

MDF tok és lap alkalmazásánál a natur és sima felületbe különböző mart mintákat lehet elhelyezni, mely gyári vagy házi kivitelű festett felületképzést kaphat. A színek változatosak, viszont idővel újrafestést igényel. Előnyomott HDF lapok esetén a tok ugyanaz, a lap speciális technológiával készített nyomott mintás lap, mely MDF /esetleg fa/ keretre kerül ráépítésre, papírrács betétes lapszerkezettel.

Érdemes megnézni a tok- és szárnykeret vastagságát, az ajtólap betétjeinek szerkezetét. A fa pallótok /kb. 40 mm vtg./ képes fogadni a becsavarós pántokat, a 20 mm-es tokoknál ún. acél pánttáskákat alkalmaznak. A pántok állíthatósága, stabilitása fontos kérdés, a tokon lévő egycsapos pipapánt ugyan ki-és becsavarással könnyen állítható, de kilazulás esetén gond lehet. A pallótoknál alkalmazható 3D pántok több ponton csavarozással rögzítettek, minden irányban állíthatók. A nikkel /króm/ pánttáskák is nagyfokú stabilitást biztosítanak közepes vagy kis ajtólap súly esetén. Egy irányban állíthatók. Az ajtószárnyak általában egycsapos becsavarós pánttal készülnek.