Homlokzati nyílászárók - árnyékolástechnika

Mennyi időre is szeretném?

Dátum: 2011. október 31. - Utolsó frissítés: 2018. január 27.

A mai korszerű nyílászárók élettartama több tíz év. Természetesen ahhoz, hogy ez ténylegesen 10-30 vagy 40, esetleg még több, az sok tényezőtől függ.

Ha hosszú távra tervez, akkor mindenképpen érdemes jobb minőséget ill. "többet tudó" terméket választani, hiszen a fejlesztés folyamatos. Ami ma még éppen megfelelő, az 10 év múlva már korszerűtlen, 20 év múlva pedig elavult lehet és ezért kell cserélni, és nem azért mert tönkrement.

Természetesen az sem mindegy, hogy milyen színvonalon látja el funkcióit a termék az élettartama folytán, mik a meghibásodás esélyei-lehetőségei, mely alkatrészek-elemek avulnak el, mennyi ideig biztosított az alkatrész utánpótlás.

Fentiek miatt általában igaz, hogy az újabb műszaki fejlesztéseket tartalmazó termékek jobb befektetésnek bizonyulnak a régebbi /elavultabb/ elemeket tartalmazó nyílászáróknál. A legújabb fejlesztés viszont esetenként rizikós lehet, hiszen nincs mögötte elég tapasztalat. Érdemes erről is érdeklődni és mérlegelni.

Jelzés értékű, hogy mennyi garanciát ill. szavatosságot vállal a gyártó, de az sem mindegy, hogy KI vállalja. Mindig kérdés, hogy egy két éve létező cég 10 éves garanciája mennyit ér? Természetesen egy 10-20-30 éve jól prosperáló ismert vállalkozáshoz nagyobb a bizalom.

Nem mindenki tervez hosszú távra. Hiszen lehet, hogy néhány év múlva el szeretne költözni és rövidebb távban gondolkodik. Mérlegelni ilyenkor is érdemes. Biztosan csak néhány évig fogok itt lakni? Jobb minőség, "tudás" esetén mennyivel tudom könnyebben v. drágábban értékesíteni a lakást? Talán ilyenkor sem érdemes a legegyszerűbbet választani.