Homlokzati nyílászárók - árnyékolástechnika

Új épület? Milyen formában és méretben? Tervezési és kivitelezési kérdések

Dátum: 2011. október 31. - Utolsó frissítés: 2018. január 27.

Új épületnél látszólag egyszerű a helyzet. Készült egy terv, és "csak" be kell rakni a tervezett méretű ablakokat, ajtókat. Tévedés!

Ma általában engedélyezési tervek alapján építenek családi házakat. Nem készül kiviteli terv, viszont az engedélyezési terv nem tárgyalja megfelelő részletességgel a homlokzati nyílászárókat. Célszerű a tervezés fázisában részleteiben megteremteni a kapcsolatot az épület szerkezeteinek egyes elemei között (anyagban - színben - formában).

Ez a nyílászárókat és kiegészítőit is érinti, az építtető ezt a "művet" fogja nézegetni évtizedekig. Érdemes a lehetőségeket az építkezés megkezdése előtt számbavenni.

  • Milyen formájú nyílászárót szeretnék?
  • Téglalap alakút, trapéz, háromszög, sokszög alakút, talán íveset?
  • Nagy vagy kis üvegfelületet, osztottat vagy nagy üvegtáblásat?


Ezek a kérdések a tervezés során kell, hogy eldőljenek, hiszen a nyílászárók formája, mérete, osztása, elhelyezése a ház egészére hatással van, az épület összképét lehet az ablakkal-ajtóval formálni. Az építésszel mindenképpen érdemes megbeszélni az elképzeléseket, ötleteket.

Általában elmondható, hogy a nyitható ablak- vagy ajtószárnyak esetén (különösen a műanyagnál) a téglalap alakú formák az előnyösek minden szempontból; a praktikusság, a hosszú távú használhatóság, az árnyékolástechnikai eszközök felszerelése (redőnyök, zsaluk, rovarhálók), a bekerülési ár, lehetne sorolni - mind emellett szólnak. Néhány megjegyzés: a nagy méretű, íves nyitású egyszárnyú nyíló-bukó ablakok nagy valószínűséggel nem sokáig fognak mindkét funkcióban akadálymentesen működni. A 35-40 foknál kisebb hegyesszögű ablakszárnyak nyitáskor elakadhatnak a tokban, amit csak kimarással lehet korrigálni.

Gondolni kell arra is, hogy egy 150/150-es egyszárnyú ablak nyitáskor mekkora helyet foglal el pl. egy 3x3 m méretű szobában, de ugyanez - vagy ennél nagyobb - milyen jól mutathat egy 40 m2-es nappaliban.

Lehetne sorolni mi mindenre kell odafigyelni, érdemes a szakember segítségét igénybe venni.

Már a főfalak építésekor, az áthidalók elhelyezésekor aktuális eldönteni, lesznek-e, s ha igen milyen típusú árnyékolók /redőnyök, zsaluziák (külső lamellás árnyékolók), zsaluk/

Fontos dolog a méretértelmezés is. A tervezett névleges méretek általában a vakolatlan nyílásméreteket jelentik. A megrendeléskor mindenképpen tisztázni kell! A nyílászáró mérete ennél körben 1-1 cm-rel kisebb, sőt lejön még az esetleges tokszélesítők mérete és műanyag nyílászáróknál a párkányfogadó profil is.