Aktuális

Otthonfelújítási program - 1990.12.31. előtti családi házakra

otthonf palyazat Az Otthonfelújítási Program igénylőjének tulajdoni hányaddal vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal kell rendelkeznie a korszerűsítendő, 1990. december 31. előtt használatba vételi engelyét kapott, egy- vagy többlakásos családi házban. A program egy kölcsönrészből és egy vissza nem térítendő támogatásból áll: a teljes összeg 2,5 - 6 millió forint között lehet, a hitel és a támogatás pedig külön-külön 2,5, 3,0 vagy 3,5 millió forint lehet, járástól és jövedelemtől függően. A program a családi házak hiteles energetikai tanúsítvánnyal alátámasztott, legalább 30%-os energia-megtakarítást eredményező korszerűsítése céljából használható fel többek között:

nyílászáró szerkezetek cseréjére

Egy felújítási projektre legfeljebb 7 millió forintnyi költség számolható el, és minimum 14,3%-nyi saját forrást kell biztosítani hozzá, amit a folyósításkor kell igazolni. 7 millió forintos beruházás esetén tehát ez 1 millió forint, ha viszont a beruházás elszámolt összköltsége alacsonyabb 7 millió forintnál, akkor a saját forrás, a vissza nem térítendő támogatás és a kölcsönrész is arányosan kisebb lesz. A minimumon felül természetesen további saját forrás is felhasználható az előírt minimum 30%-os energiamegtakarítás eléréséhez, de az elszámolható költségek nem haladhatják meg a 7 millió forintot.

A kérelmet az OTP, az MBH és a Gránit bankok által üzemeltetett MFB pontokon lehet beadni. A projekt megvalósítását (fizikailag és pénzügyileg történő befejezését) a kölcsönszerződés megkötést követő 24 hónapon belül kell befejezni. Amennyiben a primerenergia-felhasználás csökkenése eléri a 40%-ot, a vissza nem térítendő támogatás további 5 százlékponttal emelkedik, a kölcsönrész összegszerűen ugyanilyen mértékben csökken.

A hitel maximális futamideje: 12 év a 2 éves rendelkezésre tartási idővel együtt.

A beépítésre kerülő építési kulcstermékeknek építési termék esetén rendelkezniük kell az ÉMI NKft. által kiadott egyszerűsített környezeti minősítéssel, a környezeti pontszám minimum értéke el kell, hogy érje a 8-at (ez a feltétel nem vonatkozik a kulcstermékeken kívüli egyéb, de a 30%-os primerenergia-megtakarítás eléréshez közvetlenül szükséges segédtermékekre és anyagokra).

A pályázati felhívás már letölthető. A részletek /a támogatás és a kölcsön mértéke járásonként és a családi jövedelemtől függően változó/ a pályázati felhívásban szerepelnek.

A pályázatra a GS Ablak Kft is regisztrál, mint szakági kivitelező, így cégünkkel is lehet majd pályázni.  A pontos részletekkel a megjelentek függvényében majd bemutatótermünkben tudunk szolgálni.