Homlokzati nyílászárók - árnyékolástechnika

Milyen zárszerkezet, vasalat? Biztonsági kérdések.

Dátum: 2010. augusztus 31. - Utolsó frissítés: 2018. január 27.

A fa és műanyag nyílászárók vasalatrendszerei lényegében nem különböznek egymástól. Kivéve természetesen az anyag és keresztmetszeti méretek különbözőségéből adódó apróságokat, ill. a különböző gyártók egyedi megoldásait.

ABLAK- ÉS ERKÉLYAJTÓ VASALATOK

A zárszerkezetek az évek során folyamatos fejlődésen mentek keresztül. A kétfunkciós vasalatokat /nyíló - zárt állás ill. bukó - zárt állás/ felváltotta a nyíló-bukó vasalat. A hagyományos hármas funkciót mindenki ismeri:


Az újabb és korszerűbb rendszerek már tartalmaznak egy negyediket is, az ún. rés-szellőző állást. Ez 45 fokban a bukó és nyíló kilincsállás között az ablakszárnyat 5-15 mm-t nyitva tartja /rögzített állapotban/, ezzel biztosítja a folyamatos szellőzést. Ezzel elérkeztünk napjaink egyik leglényegesebb szakmai kérdéséhez. Hogyan biztosítsuk a szellőzést a szinte tökéletes légzárás és hőszigetelés mellett? A rés-szellőző funkció az egyik lehetséges válasz a kérdésre. Érdemes ilyen vasalatot választani!

A kétszárnyú középen felnyíló ablakoknál a másodszárny peremretesszel /alsó-felső kis retesz/, igényesebb esetben nyitókarral működik.

A zárszerkezeteken a zárónyomás szabályozására alkalmas zárgörgők, a 3 dimenzióban állítható pántok már alapkövetelmények. Ide tartozik egyre inkább a hibás működtetést gátló is /nyitott állapotban a kilincs nem fordítható el, megakadályozandó ezzel a szakszerűtlen kezelésből adódó balesetveszélyes helyzeteket/.A biztonsági záróelemek alkalmazása jelent további különbségeket. Az alapváltozaton általában alul 1db ilyen ún. gombafejes záróelem van. Az alsó rész védelme az egyik legfontosabb feladat, hiszen ez a leginkább "támadott" felület. További gombafejes záróelemek helyezhetők el a felső sarkoknál, esetleg az összes zárási ponton - egyre inkább biztosítva a nyílászárót felfeszítés ellen. Természetesen ezzel összhangban az üvegezés biztonságáról is gondoskodni kell. A normál kilincsek mellett léteznek biztonsági kilincsek is. Ezek a kilincs elfordítását nehezítik meg /pl. gyerekzár/

A vasalatok felületkezelése is változott. A régi "aranysárga" színű, ólmot is tartalmazó bevonat már a múlté, a korszerű ólommentes felületi bevonat "ezüstös" színű.

A különlegességet kedvelők számára létezik teljesen rejtett vasalat is, itt a teljes vasalatrendszer /az ablakpántok sem látszanak/ a tok és szárny között rejtve található. Ma már ez bátran választható opció, kiforrott a technológia.BEJÁRATI AJTÓ VASALATOK

A bejárati ajtó sok tekintetben különbözik az ablakoktól-erkélyajtóktól. Ilyen a zár is, hiszen egy bejárati ajtó zár /ill. kilincs/ teljesen máshogyan működik.

Alapesetben a gyártók általában egy zárbetétes, 4 görgő + zárnyelv felépítésű kilincs működtetésű biztonsági zárat kínálnak. Normál használatnál csak egy ponton, a zárnyelvnél történik az ajtó rögzítése. A többi zárelem /a csap és a görgők/ zárása a kilincs felhúzásával vagy a kulcs elfordításával történik. Egy egyszerű zárbetéttel alkalmazva mindez nem jelent komolyabb biztonságot, viszonylag könnyű befeszíteni.

A kétszárnyú ajtók másodszárnyainak alsó-felső stiftes rögzítése pedig még ennél is könnyebben támadható pontot kínál a behatolásra.

A biztonsági zárak a min. 2 acélcsapos vagy 2 kampós kivitelnél kezdődnek, itt már legalább három komolyabb, az ajtótok acél merevítőjébe kapaszkodó zárási pontot kell befeszíteni. A második cilinder tovább növeli a biztonságot különösen, ha egy plusz acélcsapot mozgat, és nem csak a zárszerkezetet reteszeli. Természetesen itt is több lehetőség van. Ezeket már a Magyar Biztosítók Szövetsége /MABISZ/ is biztonsági zárként fogadja el.